Konflik Iran-Israel: Kerajaan pantau pasaran kewangan dan potensi kesan ke atas Malaysia – PM Anwar

Konflik Iran-Israel: Kerajaan pantau pasaran kewangan dan potensi kesan ke atas Malaysia – PM Anwar

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan sedang memantau rapat perkembangan konflik Iran-Israel dan juga kedudukan pasaran kewangan, termasuk potensi dampak ke atas Malaysia.

“Kerajaan akan bertindak dengan bijaksana bagi memperkukuh kestabilan ekonomi dan kewangan negara. Kerajaan juga mengambil kira sebarang faktor yang mungkin memberi kesan kepada rakyat Malaysia,” kata beliau menerusi satu kenyataan yang dimuat naik di laman Facebooknya hari ini.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata Malaysia berpendirian bahawa semua pihak harus memainkan peranan untuk memastikan ketegangan di Timur Tengah tidak terus memuncak demi kepentingan dan keamanan sejagat dan berusaha untuk mencapai penyelesaian dengan menamatkan pertelingkahan di rantau tersebut.

“Sebarang jalur penyelesaian yang dipilih tidak akan berkekalan sekiranya keganasan yang sedang berlaku ketika ini tidak ditamatkan dalam kadar segera,” kata beliau.

Terdahulu, Perdana Menteri mengadakan pertemuan bersama Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu selain pegawai tertinggi kerajaan bagi membincangkan situasi terkini di rantau Timur Tengah.

Media antarabangsa hari ini dipetik melaporkan Kor Pengawal Revolusi Iran telah memulakan operasi serangan dron, menyasarkan lokasi di dalam wilayah yang diduduki Israel.

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *